Laksa Kelate dan Laksam

Salam and selamat petang…, just got back from picking my daugthter from her club activity. So glad that it is Thursday evening which means….weekend is here. Hari ni dah ketandusan idea untuk masak, fikir punya fikir, at last decided to make Laksa Kelate and Laksam. Recipe for this homemade Laksa and Laksam I got it from my friend Zue, thanks a lot for sharing. Kuah Laksa ni pulak is recipe that I got from my sister in law.

Laksa Kelate & Laksam

Bahan2 utk:

Laksam:

  • 2 cawan tepung beras
  • 3 cawan air suam

Laksa:

  • 200 g tepung beras
  • 50 g tepung kanji
  • 1/2 tsp garam
  • 200 ml air mendidih (I used 225ml)

Kuah Laksa:

  • 1 kg ikan – rebus & ambil isi *
  • 10 ulas bawang merah*
  • 1 ulas bawang putih*
  • 1/2″ halia*
  • 30 biji lada hitam*
  • 1 kg santan
  • asam keping, gula dan garam

Cara:

Laksam : Bancuh tepung beras dan air suam hingga sebati. Sapu minyak pada tudung periuk dan letakkan dlm kukusan selama 2 min, kemudian tuang 1/4 cawan adunan keatas tudung periuk tadi dan kukus selama 4-5 min. Angkat and gulung. Ulang process hingga adunan habis.

Laksa : Satukan kedua2 tepung dan garam, kacau agar semuanya bercampur. Masukkan air dan kacau dengan senduk kayu hingga sebati. Bila adunan agak2 suam, kepal dan masukkan ke dalam acuan muruku dan pusing ke dalam air mendidih yang di campur sedikit minyak. Bila timbul, angkat dan tos.

Kuah Laksa : Blend kesemua bahan yg bertanda* hingga hancur, masukkan dalam periuk, masuk santan, gula dan garam secukup rasa. Kacau hingga mendidih. Angkat dan hidangkan dengan ulam.

3 thoughts on “Laksa Kelate dan Laksam

  1. gara-gara buat laksam…..dapur (kaca bhgian atas) mak mertua sampai pecah masa tgh ngukus laksam….

    kak,
    laksam tu, kalau x letak gandum, bulih ko……saya x penah cuba lak ….biasa letak gandum 2 @ 3 sudu….laksam tu x lembik ke eh…..

  2. hehehe….dapur skarang, nampak cantik, yg kaca permukaan atas tu (electrolux)….ghupanya x tahan panas. masak lama sikit dah x tahan….x padan ngan harga…….skarang ni 3 tungku dah berderai(mcm kaca cermin kreta), tinggal lagi 3 tungku….x brani nak buat dah….tunggulah dapur sdiri…

    nanti bulih cubalah pulok, tapi x tau bilo lagi lah tu…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s